Menu

ÇALILAR

  • ABELIA grandiflora
    ABELIA grandiflora Beyaz Çiçekli Abelya, Güzellik çalısı Caprifoliaceae familyasındandırAnavatanı Çin olan bu herdem yeşil çalı sarkık formdadır.Habitusu 1,5-2,0 m. ye  ulaşabilir, ama budama ile 50-100 cm  arasında tutabilirsiniz.Yazın başlangıcından sonbaharın sonuna kadar beyaz renkli, küçük çan biçiminde, 1 cm büyüklüğünde hoş kokulu çiçekler açar. 1-2 cm büyüklüğünde, oval şekilli, kenarları dişli olan yaprakları vardır. Yaprakları koyu yeşil renkte olup, parlak bir görüntüye sahiptir.
  • Agave americana – Agav
    Bir kez meyve veren stolonlu çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar tabanda rozet formunda ve etli, tabanlarında geniş bir kınla sarılı, 100-200 x 7-25 cm, hemen hemen tüysüz, kenarda dikenli dişli ve uçta sağlam yapılı siyah, 2-3 cm lik bir dikenle sonlanır. Çiçek durumu dar piramit şeklinde; brakteler yapraksı-üçgensi. Tepaller şeitsi, 2-2,5 cm boyunda, yeşilimsi sarı renkte, uçta küt, beyaz uzun yumuşak sık tüylü. Filamentler 6-8 cm uzunluğunda, tüysüz, anterler 2.5-3 cm ve meyve yumurtamsı silindiriktir.
  • Bambusa sp. – Bambu
    Bambu rahat bir şekilde büyümek için güneş ışığına ihtiyaç duyar. Güneş ışığını aldığı bölgedeki yapraklar güneşe doğru bir eğilimde bulunur. Aydınlığı seven bitki güneş ışığı, evlerimizde ofislerimizde bulunan aydınlatıcı ışıklardan da yararlanabilir. Yaprakları bulunduğu ortamda herhangi bir cisme temasta bulunmamalıdır. Rüzgârdan ve hava akımlarından her bitki gibi bambu da olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu sebepten ötürü bambu rüzgârdan ve hava akımından korunmalıdır. En çok dikkat edilmesi gereken husus suda yaşayan bambularımızın sularını haftada 1 kez taze su ile değiştirmektir.
  • Berberis thunbergii – Kadın Tuzluğu
    Ters yumurta/yumurta, derimsi, 3-8 cm uzunluğundadır ve yeşil renklidir. Ayrıca yeni çıktığında kırmızı renkli olup yaza doğru yeşillenip sonbaharda yeniden kırmızıya dönen kültür formu da bulunmaktadır
  • CALLISTEMON CITRINUM
    (KIRMIZI ÇİÇEKLİ FIRÇA ÇALISI) Bol ışık seven ve herdemyeşil çiçekli bir çalıdır. Kırmızı fırçayı andıran çiçekleri bitkiye güzel bir görünüm katar. Sıcak bölgelerimizde daha iyi yetişmekte olup kumlu-balçıklı topraklardan hoşlanırlar.
  • Chanomeles japonica – Bahar Dalı
    Sık dallı, dikenli 2 m veya daha fazla boylanabilen bir türdür. Sürgünler üzerinde sivri uçlu dikenler vardır. Oval şekilli, parlak koyu yeşil yapraklar 4-9 cm uzunluğunda, kenarları ince dişlidir. Yaprak kulakçıkları büyük ve böbrek şeklindedir. Yapraklanmadan önce mart-nisan aylarında çiçek açarlar. 4.5 cm çapında, parlak kırmızı renkli çiçekleri vardır. Ayvaya benzeyen meyvesi yuvarlak veya yumurta biçiminde.yeşil-sarı renkli ve 6 cm çapındadır kışın yaprağını döken bir çalıdır
  • Cortaderia selloana – Pompas
    CORTADERIA selloana Rendatleri, Pampas otu , saz püskülü isimleriyle nitelendirilir. Keskin yaprak kenarlarına sahiptir. İlkbaharda yayılma gösterir.Çok sağlam, güçlü çayır formunda, içinden geçilemeyecek kadar yoğundur. Herdem yeşil yapraklar şerit şeklindedir. Çiçek kümeleri yoğun, dik vaziyette tüylü yapıda ve bileşik salkım şeklindedir Her bir salkım kısa gümüşi beyaz tek başlarına gösterişli olmayan, otsu, başak biçimli çiçekler içerir. Çiçeklenme mevsimi geç yazdır Boyu 1.0- 1.5 m olup, anavatanı Brezilya, Paraguay ve Arjantin'dir. l
  • Cotoneaster microphyllus – Dağ Muşmulası
    2,5 m boylanabilen, yavaş büyüyen, yaprak dökmeyen bitkilerdir. Yaprakları 2-3 cm arasındadır. Oval yapraklar üstte parlak yeşil, altta açık renklidir. Derin kapsamlı bir kök sistemi vardır. Tam güneş ihtiyacı vardır.
  • Dracaena agavaceae – Bahçe Yukası
    Evde süs bitkisi olarak kullanılan yuka çiçeğinin yetişmesi için güneş alan bir ortama ihtiyaç vardır. Gölgede yetişemezler. Rahat büyüyebilmesi için başka maddelere değmemesi gerekmektedir. Çok sıcak ve soğuk havadan, hava değişiminden olumsuz etkilenir.Her çiçekte olduğu gibi yuka çiçeğinde de suyun her yere ulaşması gerekmektedir. Kullanılan sulama kabı hep aynı olmalı, her zaman aynı miktar su ile sulanmalıdır. Mümkün olduğunca aynı saatlerde sulanmalıdır. Sulama da klorlu su kullanılmamalıdır. Yuka sürekli ıslak kalmayı sevmeyen bir çiçektir
  • Euonymus fortunei – Gold Taflan
    Genellikle 50 (60)cm boylarında, yayılıcı ve sürünücü, herdem yeşil bir çalıdır. Genç sürgünler sarı renkli ve sık dallıdır. Yapraklar karşılıklı, büyük kısmı sarı, sadece ortaları yeşildir. Kenarları dilimli dişlidir. Çiçekler yeşilimsi beyaz, 5-12’li kurul halindedir. İlkbaharda çiçeklenir. Meyve basık, pembe ya da portakal sarısı renktedir. Kullanım olanakları: Mozaik, bordür ve yerörtücü bitkidir. Kaya bahçelerinde, çalı ve ağaç altlarında, balkon ve teraslarda sıkça kullanılan değerli bir süs bitkisidir. Yayılışı: Ana tür olan Euonymus fortunei, Japonya, Çin ve Kore’de yetişir.
  • Euonymus japonica – Şimşir Yapraklı Taflan
    Genç sürgünleri yeşil, yaşlandıkça gri renkli gövdeye sahip, yerden sık dallanan odunsu ve çalı formuna sahip bir bitkidir. Oldukça kalın ve etkili üst yüzü parlak alt yüzü soluk ve yeşil yaprakları vardır. İlkbaharda küçük beyaz çiçek açar. Ilıman bölgelerde park ve bahçelerde tek veya genellikle gruplar halinde ve çit bitkisi olarak kullanılır. Sonbaharda ufak kırmızı renkli meyve teşekkül eder. Tohum ve çelikle üretilir.
  • Festuca glauca ‘Elijah blue’ – Mavi Çim
    Festuca en akıl almaz çim tohumlarından biridir. Blue fescue, gök mavi - yeşil yaprakları ile göz alıcıdır. Budama gerektirmeden top şekilli gelişen bitki, bakım istemez. Paha biçilmez bir bordür ve kaya bahçesi bitkisidir. Kuraklığa ve donlara karşı dayanıklı olup tüm Türkiye genelinde güzel gelişim sağlar.
  • Gaura lindheımeırı – Gaura
    Optimum şartlarda yaklaşık 1-1.5 m boy, 0.5-1 m çap yaparlar. Dalları toprak altından çok sayıda sürgünler halinde yukarıya doğru dik çıkarak gelişir. Mızrak şeklinde yaprakları vardır. Hızlı gelişim gösterirler. Tam güneş istekleri vardır. 2.5 cm genişliğinde 4 yapraklı koyu pembe çiçekleri vardır. Geç ilkbahardan sonbahara kadar geçen sürede çiçeklidir. Kışın yerden 15 cm yüksekliğinde olacak şekilde budaması yapılabilir. Yaz sıcağına ve kış soğuğuna dayanıklıdır. Sınır bitkisi olarak kullanılabilen çok dayanıklı ve zarif bir bitkidir.
  • Grevillea robusta – Gravilla
    Gravilla çalısı çiçeği herdem yeşil ve çok yıllık bir süs bitkisidir. Mayıs - Temmuz arasında çiçek açmaktadır ve ibreliler arasında çiçek açan tek türdür. Çiçek açan tüm bitkiler gibi güneş ışığına ihtiyaçları yüksektir. Ancak güneş ışığının yakıcı olmadığı yarı gölge yerleri daha çok severler. Çok ağır don olayları olmadıkça kış soğuklarına dirençlidirler.İbreli yaprakları 0,5 – 3 cm. arasında uzunluğa sahiptir. Yaprak yapısı ardıç bitkisine benzer. 2,5 - 3 metreye kadar boylanabilmekle birlikte genelde 90-120 cm.boy yaparlar.  Çiçekleri çok cezbedici kırmızımsı pembe renkli ve bol nektarlıdır.
  • Iris iridaceae – Zambak
    Kuzey yarımkürede 200’den fazla türü vardır. Henüz sayıları ve adları bilinmeyen ve yeni elde edilmiş birçok çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde 37 kadar türü doğal olarak yetişmektedir. Süsenler genellikle bir metreye kadar boylanabilmektedir.
  • Juniperus sp. – Yayılıcı Ardıç
    Dünya üzerinde çok zengin olarak geniş alanlarda yayılan, 60’ı aşkın taksonla simgelenen ardıçlar, çoğunlukla bir cinsli iki evcikli, ender olarak bir evcikli odunsu bitkilerdir. Çoğunlukla çalı halinde, bazen de ağaç halinde olan ardıçlar, daima ince kabuklu, bazen de pulsu kabuklu, iğne ve pul yapraklı herdem yeşil bitkilerdir. Genç bireyler, istisnasız olarak iğne yaprak taşırlar. Daha sonra, bazı taksonlarında iğne yapraklar, pul yapraklarla değiştirilir. Ancak, çoğu ardıç taksonlarında ileri yaşlarda iğne yapraklar bulunmaktadır.
  • Ligustrum japonicum – Kurtbağrı
    Geniş yumurta biçimindeki yapraklar 4-10 cm. boyundadır. Uçları kütçe, birdenbire sivrilmekte veya sivridir. Kenarı ve orta damar kırmızımsı, belirgin olmayan 4-5 çift yan damarı vardır.
  • Nerium oleander – Zakkum
    Zakkum Akdeniz bölgesi ülkeleri ile Türkiye''''de sulak yerlerde, yabani olarak yetiştiği gibi süs bitkisi olarak park ve bahçelerde de yetiştirilir. Pembe çiçekli, kışın yapraklarını dökmeyen, 6 m''''ye kadar boylanabilen bir ağaççıktır. Yapraklar 10-15 cm uzunluk ve 2-3 cm genişiklikte, mızrak biçiminde, derimsi, üst yüzü koyu, alt yüzü ise açık yeşil renklidir.
  • Pittosporum tobira ‘nana’ – Pitosporumi
    Her dem yeşil çalıdır. Sert derimsi koyu yeşil yaprakları vardır. İlkbahrda çiçeklenir. Çiçekleri önce beyaz sonra sarıdır. Alkali, asidik, kumlu, tınlı toprakları sever. Yarı güneş yarı gölge sever. -10/-5 derece sıcaklık ister
  • Rosa sp. – Gül
    Dikildiği ilk yıldan itibaren çiçeklendiği için güzelliğini hemen gösterir. Bahçede grup veya tek olarak değerlendirilen çalı tipindeki güllerin yanı sıra; tırmanıcı, sarılıcı, yayılıcı güller pergola, çit, duvar kenarlarında, girişlerde, kapı ve pencere kenarlarında kullanılır. Son yıllarda ülkemizde de bulunabilen minyatür güller tüm yıl boyunca çiçeklenebildiklerinden, iç mekanda kullanılabildiği gibi, dış mekanda grup olarak ta dikilmektedir.
  • Tulbaghıa sp. – Sosyete Sarımsağı
    Alliaceae familyasından olan Sosyete Sarımsağı’nın (Tulbaghia violaceae), Anavatanı Güney Afrika’dır. Sarımsakgillerden olan bu bitki, Sarımsak Derneği tarafından önerilmiş, (Plant of the Garlic Society), Türkçe’ye yanlış tercüme edilerek adı Sosyete Sarımsağı olmuştur. Soğan görünümdeki bitkinin yaprakları grimsi-yeşil renkte olup, 30-60cm'ye kadar uzar. Rizomlu bitkilerdir, köklerinden kardeşlenme ile çoğalıp, dolgun bir görünüm sergilerler. Kuraklığa ve -10 °C soğuğa dayanıklı bir bitkidir.
  • Viburnum sp. – Kartopu
    Avrupa ve kuzey Afirikadan Kızey Asya ya kadar olan bölgelerde ve ülkemizde doğal olarak Marmara Karadeniz bölgelerinde yetişir. Humuslu ve asidik toprakları sever Ağır killi topraklar ile tuzlu topraklar ve sahil arazide yetiştirmeye uygundur. Kireçli topraklardan kaçınır. Işık gölge bitkisidir. Üretim Tohumla ve çelikle üretilir. Çimlenme engeli olan Tohumlar yıllayabilir.Bu nedenle tohumlar tam olgunlaşmadan yaz sonu toplanıp suda şişirilerek son baharda ekilir